Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
  • Voor 16:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden Voor 16:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Boven de 50 euro, gratis verzending Boven de 50 euro, gratis verzending
Naar de startpagina

Fietsvakantie van twee weken: wat heb je nodig?


Een tweeweekse fietsvakantie in het buitenland is een geweldig avontuur. Je voelt de vrijheid van de open weg en bepaalt zelf je route door prachtige landschappen. Of je nu voornamelijk gaat kamperen of overnacht in Bed & Breakfasts, een goede voorbereiding qua uitrusting is essentieel. In deze blog bespreken we uitgebreid welke spullen je nodig hebt voor zo’n reis, van de juiste fiets en kampeeruitrusting tot kleding, navigatie en veiligheidsitems. We geven ook tips voor het slim inpakken van je bagage en lichten toe hoe de meeste mensen hun overnachtingen, routes en dagelijkse routine aanpakken tijdens een tweeweekse fietstocht.


Een fietsvakantie betekent dat je alles wat je nodig hebt met je meeneemt op de fiets. Goed plannen en selectief inpakken zorgt ervoor dat je niet onnodig veel gewicht meezeult. Hieronder vind je per categorie wat belangrijk is om mee te nemen, plus handige adviezen uit de praktijk.

Fietsuitrusting: de juiste fiets en toebehoren

Een betrouwbare fiets is de basis van je reis. Meestal wordt gekozen voor een stevige trekkingfiets of toerfiets met een stevig frame en goede versnellingen, omdat die goed om kan gaan met bepakking en heuvelachtig terrein. Zorg dat de fiets voorzien is van bagagedragers achter en eventueel voor om fietstassen aan te hangen. Laat je fiets voor vertrek grondig nakijken of onderhoud uitvoeren (banden, remmen, ketting) zodat je minder kans hebt op pech onderweg.

Belangrijk zijn fietstassen om je bagage in te pakken. Kies bij voorkeur waterdichte fietstassen, zodat je spullen droog blijven als je in de regen fietst. Niets is zo vervelend als doorweekt aankomen op de camping en ontdekken dat je slaapzak en kleren nat zijn. Goede waterdichte tassen voorkomen dit scenario. Veel vakantiefietsers gebruiken twee ruime achter tassen; voor zwaardere of langere reizen kun je dit uitbreiden met voortassen en een stuurtas. In een stuurtas kun je waardevolle spullen, kaarten en snacks kwijt binnen handbereik.

Qua onderdelen en gereedschap neem je het essentiële mee voor basisonderhoud en kleine reparaties. Denk aan een mini-fietspomp, een paar reserve binnenbanden en een bandenplakset (met voldoende plakkers en verse lijm) voor lekke banden. Een multitool met alle benodigde inbussleutels en schroevendraaiers is onmisbaar, net als bandenlichters om een band te wisselen. Enkele reserveonderdelen, zoals een extra schakel voor de ketting, een paar spaakjes, remblokjes en reserveboutjes, kunnen van pas komen op lange tochten. Overdrijf echter niet: neem alleen het hoogstnodige gereedschap mee om gewicht te besparen. Handige toevoegingen zijn ducttape en een paar tie-wraps deze wegen nauwelijks iets en zijn goud waard om onderweg noodreparaties uit te voeren aan fiets, tassen of tent.

Gereedschap voor onderweg

Vergeet de verlichting en veiligheidsuitrusting van je fiets niet. Werkende voor- en achterlampen (op batterijen of dynamo) zijn noodzakelijk als je ’s avonds of in tunnels fietst. Een set reflectoren of een reflecterend hesje verhoogt je zichtbaarheid in het verkeer, wat in sommige landen verplicht kan zijn. Ook een goede fietsbel is handig en vaak verplicht om anderen tijdig te waarschuwen. Daarnaast is een fietscomputer of GPS handig om je snelheid en afstand bij te houden, maar dit is optioneel.

Tot slot: neem een degelijk fietsslot mee om je fiets vast te kunnen zetten bij bezienswaardigheden of ’s nachts. Kies een slot dat voldoende beveiliging biedt maar niet te zwaar is – een zwaar kettingslot draagt flink bij aan het totaalgewicht. Zeker in het buitenland wil je je fiets goed kunnen beveiligen, maar vaak volstaat een middelklasse slot als je de fiets bijvoorbeeld op een camping of afgesloten stalling plaatst.

Fietssloten




Kampeeruitrusting: tent, slapen en koken

Als je gaat kamperen, heb je extra spullen nodig voor overnachting en maaltijden. Neem een lichtgewicht tent mee, inclusief stokken, haringen, scheerlijnen en eventueel een grondzeil. Voor een goede nachtrust pak je een slaapzak (2- of 3-seizoenen), een slaapmat en een hoofdlampje in. Een lakenzak en een klein kussentje maken het compleet.

Voor koken gebruik je een kampeerbrander met brandstof, een pannensetje, spork, mok en een klein mes. Vergeet lucifers of aansteker niet. Handig zijn ook wat basisvoorraad zoals thee, snacks of noodrantsoen.

Aan hygiëneartikelen volstaat een sneldrogende handdoek, wat biologisch afbreekbare zeep, toiletpapier, en eventueel een waslijntje met knijpers. Oordopjes kunnen op rumoerige campings rust geven.

Pak licht: laat overbodige luxe thuis. Als je in B&B’s slaapt, kun je kampeerspullen weglaten en alleen een lakenzak en reishanddoek meenemen.


Kleding: laagjes, regenbescherming en fietskleding

Tijdens een fietsvakantie heb je beperkte ruimte, dus kies je kleding zorgvuldig. Het sleutelwoord is laagjes: zorg voor kleding die je kunt combineren en aanpassen aan wisselende temperaturen. Het dragen van een speciale fietsbroek met zeem (ingebouwde zadelpadding) voorkomt zadelpijn en schuurplekken op lange dagafstanden zeker een aanrader voor comfort. Verder zijn 2-3 sneldrogende sportshirts of fietsshirts handig, bij voorkeur van synthetisch materiaal of merinowol in plaats van katoen. Merinowol heeft als voordeel dat het geurtjes lang tegengaat en blijft isoleren als het vochtig is, terwijl katoenen shirts nat blijven, langzaam drogen en gaan ruiken. Ook voor onderkleding geldt: neem technisch (ademend) ondergoed mee dat snel droogt, en voldoende sokken (bijvoorbeeld van merino of synthetisch materiaal die blaren helpen voorkomen).

Omdat het weer kan omslaan, pak je ook wat warmere kleding in. Een lichtgewicht fleecevest of trui is nuttig voor koele avonden of frisse ochtenden. Eventueel kun je arm- en beenstukken meenemen, die je makkelijk aan- en uittrekt als het halverwege de dag warmer of kouder wordt.

Regenbescherming mag absoluut niet ontbreken. Een goed regenjack met capuchon en ademende werking houdt je bovenlichaam droog. Combineer dit idealiter met een regenbroek om ook je benen en schoenen te beschermen. Natte kleding kan je helemaal laten afkoelen en de moraal doen kelderen, dus investeer in goede regenkleding. Vergeet ook je handen en voeten niet: waterdichte overschoenen houden je schoenen (en sokken) droog bij langdurige regen, en fietsregenhandschoenen of eventueel latex handschoentjes onder normale handschoenen kunnen koude, natte handen voorkomen.

Daarnaast fiets je veel in de buitenlucht, dus denk aan bescherming tegen de zon en wind. Een zonnebril (liefst met UV-filter) beschermt je ogen tegen zon, stof en insecten. Een pet of zonneklep onder je helm kan de zon uit je gezicht houden en voorkomt verbranding van je hoofdhuid. Smeer onbedekte huid in met zonnebrandcrème elke dag om niet te verbranden (ook op bewolkte dagen). Voor koelere afdalingen of harde wind is een dun windjack of extra laagje fijn om bij de hand te hebben.

Uiteraard draag je tijdens het fietsen altijd een fietshelm voor je veiligheid. In sommige landen is dit verplicht, maar ook waar het niet verplicht is, is een helm een levensreddende bescherming bij een val. Kies een helm die goed ventileert en comfortabel zit, en neem ‘m altijd mee. Tot slot zijn fietshandschoenen (vingerloze in de zomer, eventueel gevoerde lange in voor-/najaar) prettig: ze dempen schokken, geven grip en beschermen je handpalmen bij een val.

Fietskleding



Navigatie en routeplanning

Verdwalen wil je liever niet op fietsvakantie. De meeste fietsers gebruiken tegenwoordig een smartphone met navigatie-apps zoals Komoot, Strava of Google Maps. Zorg voor offline kaarten, een telefoonhouder op het stuur en een powerbank om je apparaat onderweg op te laden.

Voor wie liever geen telefoon gebruikt of extra zekerheid wil, is een Garmin GPS een populaire keuze. Deze toestellen zijn speciaal ontworpen voor fietsers, met lange batterijduur, gedetailleerde kaarten en routeplanning. Ideaal als je veel offroad fietst of je smartphone wilt sparen.

Vertrouw niet alleen op elektronica: neem ook een papieren kaart of fietsgids mee. Zo heb je altijd een backup als je accu leeg is of het signaal wegvalt. Een kompas kan daarbij helpen.

Plan je route globaal, maar houd ruimte voor spontane aanpassingen. Volg bijvoorbeeld een deel van een EuroVelo- of LF-route, en wijk af als je iets moois tegenkomt. Markeer onderweg waar campings, winkels en waterpunten zijn. Handige apps voor kampeerplekken zijn Maps.me, iOverlander en Park4Night.

Garmin Egde Explore 2 fietscomputer

Lees hier meer over routes maken in Komoot

Inpakken en gewichtsverdeling

Voor stabiel en comfortabel fietsen is slimme gewichtsverdeling essentieel. Houd het gewicht laag en centraal, met zware spullen (zoals kookgerei) onderin de fietstassen en verdeel links/rechts zo gelijk mogelijk. Gebruik 60% van het gewicht achter en 40% voor. Stop items die je overdag nodig hebt (zoals snacks of een regenjas) bovenin of in je stuurtas.

Structureer je bagage: houd soortgelijke spullen bij elkaar en gebruik lichte zakjes of vuilniszakken om nat en droog te scheiden. Spanbandjes op de bagagedrager zijn handig voor grote spullen zoals je tent of mat.

Reis licht: streef naar maximaal 25 kg bagage en laat overbodige luxe thuis. Deel spullen als je met z’n tweeën reist. Denk kritisch na bij elk item: heb je het écht nodig?

Test je bepakking vooraf met een korte rit. Zo ontdek je of je fiets goed in balans is en of je overal makkelijk bij kunt. Met wat oefening word je steeds efficiënter in in- en uitpakken.

Tot slot: bereid je voor maar hou het leuk. Een fietsvakantie is geen wedstrijd; het gaat om genieten van de reis. Zorg dat je uitrusting op orde is, dan kun je met een gerust hart trappen. Met de juiste spullen en een goede planning ben je klaar voor een fantastische twee weken fietsend avontuur. Veel plezier en goede reis!


Servicebeurt Inplannen


Wilier multitool 9-in-1
Wilier multitool 9-in-1 Met de Wilier multitool 9-in-1 heb je negen verschillende gereedschappen die onmisbaar zijn in je gereedschapsbidon. Zo kun je onderweg of thuis altijd gemakkelijk klein onderhoud uitvoeren aan je fiets. De multitool bevat de volgende negen onderdelen: Eén Torx-sleutel T25 Zes inbussleutels: Hex 2mm Hex 3mm Hex 4mm Hex 5mm Hex 6mm Hex 8mm Twee schroevendraaiers: een platte en PH2 Schaf de Wilier multitool 9-in-1 aan en berg het eenvoudig op in een gereedschapsbidon of in een laatje met meer fietsgereedschap. Je weet maar nooit wanneer je deze sleutels of schroevendraaiers nodig hebt op de fiets.

 9,95

Uitverkocht
Garmin Edge Explore 2 fietscomputer
Garmin Edge Explore 2 fietsnavigatie De Edge Explore is vernieuwd en gebruiksvriendelijkheid staat centraal. De Garmin Edge Explore 2 is gemaakt voor elk type fiets en elk type fietser. Er is geen fietscomputer op de markt die in de buurt komt wat betreft het aantal navigatie-gerelateerde functies dat Garmin samenvoegt. De hardware van de Edge Explore 2 De Garmin Edge Explore 2 is 106,1 x 55,7 x 20,6 mm, het scherm is een 3″ (76,2 mm diagonaal) en komt net als zijn voorganger met een touchscreen. Het touchscreen scherm van Garmin werkt perfect, werkt goed in flinke regen en is ook met handschoenen aan goed te bedienen. De Edge Explore 2 heeft ook nog steeds 3 knoppen, de aan/uit, start/stop, en een ronde aanmaken. De knoppen zijn makkelijk te bedienen en vooral om niet omkeerbare vergissingen op je touchscreen te voorkomen. Garmin is overgestapt op de wijd gebruikte USB-C poort en de powerbundel heeft een metalen mount op de achterzijde. Deze mount is compatible met de Garmin powerbank en kan ook gekoppeld worden aan de accu van een elektrische fiets waardoor je je nooit druk hoeft te maken over de batterij van de fietscomputer. Een extra Bosch of Shimano kabel is nodig om op te laden via de accu. De Edge Explore 2 laat de status van de accu zijn als de e-bike ANT+ compatibel is. De Edge Explore 2 kort de route dan in als de accu bijna leeg is zodat je niet zonder lege e-bike accu komt te staan. De Garmin Edge Explore 2 komt met 16 GB geheugen en de kaart van het continent waar je deze koopt is voorgeïnstalleerd. De vraag naar een extra batterypack zal voor de Edge Explore minder noodzakelijk zijn door een flinke verbeterde accu. De Explore 2 heeft een batterijduur tot 16 uur bij intensief gebruik en tot 24 uu in de batterijspaarstand. Connectiviteit van de Edge Explore 2 De Garmin Edge Explore 2 is uitgerust met een Wifi verbinding zodat al je ritten gesynchroniseerd worden (zowel de gereden als de zelf gemaakte) en om firmware updates te doen, De Edge Explore heeft ook een ANT+ en bluetooth smart verbindingsoptie waarmee je de volgende apparaten kunt koppelen: Hartslagmeter (ANT+ & bluetooth smart), snelheid/cadans sensor (ANT+ & bluetooth smart), wattagemeters (ANT+ & bluetooth smart), smart trainers (ANT+), de Garmin Virb (ANT+), fietsverlichting (ANT+), Shimano DI2 (Shimano's eigen ANT), versnellingssystemen van Sram en FSA (ANT+), fietsradar (ANT+), Garmin InReach (ANT+) Garmin afstandsbediening (ANT+), Shimano Steps (Shimano's eigen ANT) overige E-bike's LEV functie's (ANT+) Daarnaast ontvang je natuurlijk allerlei notificatie's van bijvoorbeeld je smartphone, kun je de afstand tot je fietsmaten die ook Garmin gebruiken in de gaten houden. Maar ook voor je veiligheid kan de Edge Explore 2 ongeval detectie berichten sturen en een berichtje sturen als je Garmin verplaatst wordt maar je smartphone niet. De software op de Edge Explore 2 Wanneer u de Edge Explore 2 voor het eerst uitpakt, kan u deze nog steeds het beste eerst koppelen met de Garmin Connect Mobile app op uw smartphone. Als je dat doet, en als je een bestaand Garmin Edge toestel hebt, zullen je sportprofielen, datapagina's, instellingen, en al je gekoppelde sensoren worden overgezet. Na de rit zijn er nog eens een heleboel samenvattings pagina's vernieuwd of bijgekomen, te beginnen met een nieuwe overzichtspagina met PR's voor de rit, evenals de indicatie van de trainingsimpact, belasting en hersteltijd. Daarna volgen meer gedetailleerde pagina's over allerlei aspecten van de rit met gedetailleerde statistieken, die overzichtelijker zijn en meer informatie geven over elk aspect afzonderlijk. Navigeren met de Edge Explore 2 De Garmin Edge Explore 2 heeft natuurlijk al de functie's van zijn voorganger, zo kan je nog steeds vanuit allerlei platformen routes inladen, navigeren naar een adres of een rondrit laten maken. De routes die je door je de Edge Explore 2 laat maken of die zelf in Garmin software maakt zijn nog steeds geïnspireerd door de popularity routing. Zo bepaald Garmin waar al de lokale Garmin gebruikers het meest fietsen om tot de mooiste routes te komen. Ook de toepassingen van Climbpro zitten in de Garmin Edge Explore 2. De kleuren in ClimbPro voor de verschillende percentages zijn nu veel duidelijker weergegeven en Garmin is één van de weinige die de Climbpro informatie als nog te klimmen kilometers en stijgingspercentage zeer nauwkeurig aangeeft. Trainingshulpmidellen op de Edge Explore 2 De verschillende Garmin toestellen staan ook bekend om hun inspanningsanalyse en de manier waarop de gebruiker daar mee geholpen werd. Zo kennen we allemaal de hersteltijd die na een training wordt geadviseerd, drink en eet herinneringen maar ook functie's als fietsdynamica en dynamische prestatiemeting zitten natuurlijk in de Garmin Edge Explore 2

Continental Grand prix 5000 racefiets band
Continental Grand Prix 5000 – De Klassieker voor Maximale Prestaties De Continental Grand Prix 5000 is dé referentie onder racefietsbanden. Met een perfecte balans tussen snelheid, grip, comfort en duurzaamheid is deze band de ideale keuze voor zowel wedstrijdrijders als fanatieke wielrenners. De GP 5000 bouwt voort op het succes van de GP 4000 S II en biedt lager gewicht, verbeterde rolweerstand en sterkere lekbescherming. Dankzij de geavanceerde BlackChili Compound ervaar je superieure grip en minimale rolweerstand, terwijl de Active Comfort Technology trillingen absorbeert voor een soepele rijervaring. Met de Vectran Breaker-laag is de band extra goed beschermd tegen lekrijden, zonder in te boeten op flexibiliteit en prestaties. Geavanceerde technologieën voor in één band BlackChili Compound – Meer grip en minder weerstandDe unieke rubbersamenstelling biedt een perfecte balans tussen snelheid, grip en slijtvastheid. Geschikt voor droge én natte omstandigheden. Vectran Breaker – Sterke lekbeschermingDeze robuuste, maar lichte vezellaag beschermt de band tegen scherpe objecten en vermindert de kans op lekrijden. Active Comfort Technology – Soepeler rijgevoelDe speciale schokabsorberende laag vermindert trillingen, waardoor je meer controle en comfort hebt, zelfs op ruwe wegen. Aerodynamisch en duurzaam ontwerpDankzij de innovatieve zijwandconstructie snijdt de GP 5000 moeiteloos door de wind, terwijl de hij slijtvast blijft. De perfecte raceband voor snelheid en comfort De Continental Grand Prix 5000 is de ultieme upgrade voor iedere racefiets. Of je nu gaat voor snelheid, grip of duurzaamheid, deze band levert topprestaties onder alle omstandigheden. Bestel nu bij Rullens Fietsen en ervaar het verschil! Maat Gewicht  Max druk 32 mm 290 g 7 bar 30 mm 260 g 7 bar 28 mm 245 g 8 bar 25 mm 225 g 8.5 bar 23 mm 205 g 8.5 bar

Adviesprijs  78,50

 44,99

Agu Go regenjack
Agu Go regenjackDe functionele Agu GO regenjas biedt lichtgewicht bescherming tegen de elementen voor een aantrekkelijke prijs. De stille, matte stof is ook naast de fiets zeer thuis in elke stadse omgeving.De regenjas is gemaakt van de Poray 5000 stof, dat is een ademend materiaal dat poriën (gaatjes) heeft die te klein zijn om water door te laten maar wel damp doorlaten.De naden van de Agu GO regenjas zijn getaped zodat deze helemaal waterdicht en ook winnddicht is.De Agu GO regenjas is ook makkelijk klein op te vouwen en mee te nemen in het bijgeleverde zakje zodat je nooit zonder hoeft te zitten.De Agu GO regenjas is goed af te sluiten met een YKK rits die een achterslag met regengootje heeft.De regenjas heeft een verstelbare capuchon die in de kraag op te bergen is en heeft 2 handzakken met ritsen.De Agu GO regenjas is veilig afgewerkt met reflecterende detailsDaarnaast is er ook een bijpassende Agu GO regenbroek beschikbaar.

Adviesprijs  65,-

 59,95