• Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden Voor 17:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
  • Boven de 50 euro, gratis verzending Boven de 50 euro, gratis verzending
26 & 27 april tweedehands fietsenmarkt

Het maken van routes in Komoot

Eén van de grootste voordelen van de fiets is de vrijheid om te ontdekken. Je leert plekken kennen die je op de auto nooit zal bezoeken en je ziet meer dan wanneer je gaat wandelen. Daarom is het ook een sport om een zo’n mooi mogelijke route te rijden. Een manier om de mooiste routes over de weg, gravelpaden of door het bos te vinden is via Komoot. Komoot is namelijk een website/app die er volledig op gebouwd is om jou de mooiste routes te laten rijden en delen. 

Ben je klaar met iedere keer het vaste rondje of wil je een keer kijken hoe je dat gevaarlijke kruispunt kunt mijden? Dan kan je Komoot gebruiken om de mooiste routes te bouwen.

Het gebruiken van routes van andere fietsers

In Komoot kan je snel de mooiste routes maken. Nog makkelijker is echter het overnemen van routes die anderen hebben gereden. In Komoot doe je dit via de inspiratiepagina. Hierop krijg je inspiratie van anderen om een mooie tocht te gaan maken in de buurt of ergens anders op de wereld. Naast de mooiste verhalen/routes van andere kan je ook makkelijk inspiratieroutes ophalen door bovenin de pagina jouw startlocatie in te geven. Hiermee open je de kaart waarin de mooiste routes zijn verzameld. 

In de kaart kan je de routes naar jouw voorkeur filteren. Kies jouw sport (keuze uit wandelen, hardlopen, toerfietsen, mountainbiken, wielrennen en bikepacken). Voor iedere sport gebruikt hij zijn eigen berekening op de ideale route voor jouw sport voor te schotelen. Daarnaast kan je kiezen om de route te tonen die dicht bij of juist ver van je startpunt liggen. Selecteer je bijvoorbeeld de functie om binnen 100 km van je startpunt (in dit geval Wouw) te tonen, dan krijg je de meest populaire routes te zien zoals routes op de Amerongse Berg of rondom de Zeelandbrug. Populaire routes zijn tot slot ook goede routes die door veel mensen eerder en vaker zijn gereden. 

Naast afstand van je beginpunt kan je kiezen op de duur/afstand die je wilt fietsen. De verwachte moeilijkheidsgraad van de tocht. Het maximaal aantal hoogtemeters, de ondergrond en of je een rondje wilt doen of heen en terug wilt gaan. Hierdoor vindt je altijd een route die perfect is voor jouw tocht. Heb je een route gevonden maar wil je een ander begin en eindpunt? Selecteer dan die locatie en voeg hem toe als waypoint. Nu gaat de route via deze locatie. Selecteer nogmaals de locatie en voeg hem dan toe als begin en eindpunt. Nu is de hele route omgebouwd met een ander begin en eindpunt. Zijn er punten in de bestaande route die je er liever uithaalt? Verwijder deze dan of sleep ze naar een plek waar je liever langs gat.

Het zelf maken van routes

Ga je liever zelf opzoek naar de mooiste paden? Dan kan je ook de mooiste routes zelf maken in Komoot. Selecteer opnieuw jouw sport. Vervolgens kan je je conditieniveau aangeven voor een zo secuur mogelijke schatting van reistijd. En voeg het type tocht toe. Hierbij heb je keuze tussen alleen heen (van A naar B) of heen en terug (van A via waypoints altijd terug naar A). 

Vervolgens kan je je startpunt ingeven door te selecteren op de kaart of door te zoeken. Dit kan je blijven doen door waypoints aan je route toe te voegen. Naast het kiezen/zoeken van locaties kan je ook via de kaart locaties toevoegen. Over de gehele kaart zijn highlights (rode puntjes) geplaatst. Dit zijn locaties die door andere worden gezien als interessante punten. Deze kan je gebruiken om je route langs de mooiste plekken te laten gaan. Ga je het bos in op de mountainbike of gravelfiets? Dan kan je de foto’s (groene punten) gemaakt door andere zien om een idee te krijgen van de ondergrond. Daarnaast geeft Komoot aan wat het wegtype en ondergrond is. Zo kan jij jouw route altijd naar persoonlijke voorkeur maken.

Exporteren van de route naar jouw navigatiecomputer

Tevreden over de route? Dan wordt het taak om ook daadwerkelijk te gaan fietsen. Je kan de route makkelijk opslaan. Op dat moment kan je hem starten via je telefoon. Wanneer je op de racefiets of mountainbike/gravelbike gaat fietsen is dit echter alles behalve ideaal. Daarvoor is het namelijk fijn om een fietscomputer te gebruiken. Hier komt wel het verdienmodel van Komoot bij kijken. Om een route te kunnen downloaden als GPX of direct te delen naar je Garmin moet je namelijk een kaart of een premium abonnement hebben aangeschaft. Zonder dit kan je namelijk de route niet direct naar je fietscomputer krijgen. 

Het aanschaffen van een kaart is hierin het makkelijkste. Dit is namelijk een eenmalige aanschaf van de kaart. Deze blijft zich updaten en is zodoende altijd bijgewerkt. Hierin heb je de keuze uit een enkele regio, bijvoorbeeld de regio Zeeland voor €3,99. Ook is een regiopakket mogelijk, bijvoorbeeld Zuid-Nederland met Zeeland, Noord-Brabant en Limburg voor €8,99. Nadeel van beide pakketten is dat bij een route die buiten deze grenzen komt de aanschaf van een nieuwe kaart nodig is. Ga je vaak met de fiets op vakantie en wil je dus op meerdere plekken de mooiste routes vinden en maken, dan is de aanschaf van een wereldkaart het handigste. Dit is ook een eenmalige aankoop van €29.99 (houd de Komoot aanbiedingen in de gaten voor leuke kortingen). Voordeel van de wereldkaart is dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over het maken van een route omdat je overal de beste mogelijkheden hebt.

Komoot Premium

Naast de eenmalige aanschaf van een kaart en/of kaartenpakket kan je ook een premium abonnement aanschaffen. Hierbij maak je gebruik van een aantal extra functies die je in het gratis account niet hebt. Allereerst maak je namelijk gebruik van de wereldkaart die je anders los aanschaft. Daarnaast maak je gebruik van sport-specifieke kaarten. Hierdoor kan je officiële fietsroutes, wandelroutes en mountainbikeroutes op de kaart zien. 

Ga je in de bergen fietsen? Dan kan je met de 3D functie makkelijker het landschap zien. Op het moment dat je je route gaat plannen kan je de weersverwachting voor jouw startmoment zien waardoor je weet wat je te wachten staat. Wil je dat andere jouw locatie en route kunnen volgen? Gebruik dan de livetracking-functie. Ga je voor een langere tocht waar je meerdere dagen over verwacht te doen? Plan dan je route als meerdaagse tocht waardoor jij iedere etappe van punt naar punt kan plannen. Daarnaast kan je een ongelimiteerd aantal collecties maken waardoor jij makkelijk de routes bij elkaar kan verzamelen. 

Beschik je over een Garmin apparaat? Dan kan je alle functies van de mobiele app ook op jouw Garmin gebruiken. Daarnaast kan je Komoot makkelijk koppelen met je Garmin computer waardoor je routes snel gesynchroniseerd zijn. Tot slot kan je op je Garmin apparaat gebruik maken van de kaarten die Komoot levert. 

Samengevat zijn het een aantal luxe functies die het maken en gebruiken van routes nog makkelijker maken. Kosten hiervan zijn €59,99 per jaar. Heb je eerder een wereldkaart aangeschaft? Dan is het abonnement goedkoper. 

Heb je vragen over Komoot of hoe het te gebruiken? Onze medewerkers staan graag voor je klaar!